Joulu on tullut kotiin

Enää viikko jouluun! Koti on koristeltu jo valmiiksi ja ilmassa on odottava tunnelma. Lapsuudessa jouluun liittyi jännitys ja tietynlainen taianomaisuus. Jouluaaton lähestyessä tuntui siltä, että ei malttaisi edes nukkua. Aikuisena unettomuutta voi enemmänkin aiheuttaa tekemättömät jouluvalmistelut, kunpa aina muistaisi aloittaa ajoissa. Meillä jouluvalmisteluihin liittyy lähinnä kodin koristelua. Kokkailuja ei tarvitse suuresti tehdä, koska aterioimme jouluna yleensä muualla. Koristeiden värimaailma koostuu pääasiassa samoista sävyistä kuin sisustus muutenkin, eli valkoisesta, harmaasta, mustasta ja vihreästä.

DSC_1550
Työhuoneen pikkuinen kuusi.

Ensimmäiset koristeet ilmestyivät jo reilusti marraskuun puolella. Ensin tuli eukalyptukset, havukimppu ja pieni pöytäkuusi. Vähitellen myös tontut tulivat esiin piiloistaan. Joulu hiipii kotiin melkein huomaamatta, kun koristeita lisäilee vähitellen.

DSC_1571
Kuivattu eukalyptuskimppu roikkuu ovessa.

Makuuhuoneessa koristelu painottuu lähinnä valaistukseen. Lisäksi siellä päivystää yksi tonttu. Makuuhuoneen ikkunan valaistus on vaihtunut jo kolmeen kertaan. Jostain syystä tällä kertaa on ollut vaikea päättää, että mikä sinne sopisi parhaiten. Tällä hetkellä verhotangosta roikkuu herkkä paperitähti. Hämärässä huoneessa valaisee iltaisin pelkästään tämän paperitähden kaunis valo.

DSC_1577
Lahjaksi saatu parrakas tonttu tarkkailee tilannetta.
DSC_1582
Valkoinen paperitähti löytyi Clas Ohlsonilta.

Kuusen koristelin itsenäisyyspäivän aikoihin. Meillä on nyt toista vuotta tekokuusi. Haluaisin kyllä ehdottomasti oikean tuoksuvan kuusen, mutta käytännön syistä olen joutunut luopumaan ihanuudesta ainakin tässä nykyisessä suhteellisen pienessä kodissa. Kolmen lemmikin taloudessa kuusi joutuu melko kovalla koetukselle, kun erityisesti kissat lymyilevät mielellään kuusen alla. Oikea kuusi varistaa neulasensa hyvinkin nopeasti, jos joku käy jatkuvasti kokeilemassa sitä tassullansa. 🐾

DSC_1566
Kuusessa on paljon erilaisia koristeita, itse tehtyjä sekä ostettuja.
DSC_1569
Uusi metallinen latvatähti.

Olen ehkä hieman kummallinen, mutta monikaan jouluruoka ei oikein ole mieleeni. Joulupöydän suolaisista herkuista syön melkeinpä vain lohta ja porkkanalaatikkoa. Jälkkäreistä ja kaikesta makeasta kyllä tykkään. Jouluisin leivon mielelläni jotain makeaa, esimerkiksi kookospallot ovat suosikkeja. Tänä jouluna ajattelin kokeilla piparijuustokakkua. Yleensä teen myös pienen määrän piparkakkuja. Pipareissa parasta on niiden koristelu sekä tietysti taikina. Muutama taikinanokare pitää aina maistella. 🙂 Täytyy siis todeta, että vaikka ikää on tullut (reilusti), niin nämä samat lapsuuden ilot ilmeisesti säilyvät.

DSC_1586
Tällä kertaa pipareiden muotona on kuusi.
DSC_1592
Koristeena on vihreää sokerikuorrutetta ja pehmeitä kultahelmiä.

Olohuoneessa huomion vie joulukuusi, mutta lisäksi sisustukseen on lisätty jouluisia koristetyynyjä. Joulukasveista suosikkini on valkoinen hyasintti, jonka kukkasten tuoksu on aivan ihana. Se on tuoksu, joka mielestäni kuuluu jouluun.

DSC_1558
Hyasinttien kukat ovat avautumassa.
DSC_1604
Meidän tonttuvahti on asettunut tällä kertaa sohvan nojalle. ❤

Joulu näkyy sisätilojen lisäksi jouluvalojen ja lyhtyjen valaisemalla pihalla. Halusin myös ilahduttaa pihan pieniä vierailijoita eli lintuja. Olen laittanut takapihan metsään linnuille talviruokintapaikan. Siellä viihtyvät erityisesti tiaiset ja tikat. Välillä isommat siivekkäät, kuten närhet, harakat ja varikset käyvät siellä aterioimassa. Vein linnuille jouluherkuksi siemenistä tehdyn sydänkakun. Piparimuotteja hyödyntäen kookosrasvasta ja siemensekoituksesta voisi tehdä pieniä kakkuja myös itse. Odotettuja punatulkkuja ruokintapaikalla ei ole näkynyt. Olen tottunut Lapissa kotikulmillani lumiseen näkymään, jossa kymmenet suloisen pulleat punatulkut parveilevat lintulaudalla. Toivottavasti söpöläiset (ja lumi) löytävät vielä tännekin.

DSC_1614
Lintujen jouluherkku.

Jouluihmisenä nautin todella paljon siitä hetkestä, kun saan istua kotona valaistun kuusen äärellä ja nauttia mukillisen glögiä. Tunnelman täydentää joulukukkien ja vasta paistettujen piparkakkujen tuoksu. Mahtavinta on se, että tästä joulufiilistelystä ja odotuksesta voi nauttia vielä monta päivää. Viikon kuluttua rauhoitutaan sitten kunnolla viettämään joulua. 🎄

Lämminhenkistä ja rauhallista joulunaikaa toivotellen

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s