Marraskuun valot

Pimeys tuntuu valoisan ajan jälkeen usein hallitsevalta. Varsinkin lumeton ja sateisen harmaa maisema korostaa hämyistä tunnelmaa. Kodin valaistukseen kiinnittää enemmän huomioita, kun luonnonvalon aika jää lyhyeksi. Yleis- ja kohdevalaistuksen lisäksi pimeyteen lisää mielellään tunnelmavaloa. Meillä on ollut muutama valosarja ulkona jo kuukauden päivät ja vihdoin takapihan kuusikin sai valot.

mar10
Takapihalla kasvaa terhakka pieni kuusi, joka sai ylleen tunnelmavalot.
mar09
Lyhty suojaa kynttilää sateisessa säässä.

Valosarjat eivät välttämättä ole mitenkään jouluisia, vaan niillä saadaan lämmintä tunnelmaa tummansävyiseen vuodenaikaan. Lumi tekisi luonnollisesti valoisamman ympäristön, mutta täällä rannikolla lunta tuskin nähdään tämä vuoden puolella, ainakaan pysyvää lunta. Valonlähteitä voi käyttää paljonkin, jos ne sijoittelee harkitusti ja toistaa saman lämpöistä valoa. Kylmän sinertävän ja lämpimän kellertävän valon yhdistely tekee helposti kokonaisuudesta sekavan. Itse pidän tunnelmavalaistuksessa enemmän lämpimän sävyisestä valosta.

mar02
Valonauhat reunustavat ikkunoita.
mar13
Talvinen ryhmä katoksen alla.

Olen todennut ulkona käytettävien paristokäyttöisten valojen olevan todella käteviä. Ne voi ajastaa ja paristot kestävät yllättävän kauan. Sijoitteluakaan ei tarvitse miettiä pistorasioiden mukaan eikä johtojen sekamelska jää näkyviin. Valoketjuista löytyy useita pituuksia erilaisiin tarkoituksiin. Meillä valot reunustavat takapihan ikkunaseinää.

mar03
Makuuhuoneen ikkunassa loistaa tähti.

Paristokäyttöisiä valoja on käytössä myös sisällä. Valolanka on sopivan kevyttä ja se on helppo kietoa kasveihin tai koristeisiin. Metallilankaa pystyy muotoilemaan ja se pysyy hyvin paikallaan. Paristokotelolle täytyy vain keksiä sopiva piilo, jotta se ei jää näkyville. Valolanka toimii keveytensä puolesta hyvin vaikkapa kukka-asetelmissa.

mar05
Sympaattinen huonekuusi on valaistu kevyellä valolangalla.

Joitakin valoketjuja meillä on käytössä muulloinkin kuin talvikautena. Esimerkiksi pitkämallista ja pimeää eteistä valaisee lamppuketju. Se näyttää kivalta, vaikka valo ei olisikaan päällä, eli toimii samalla myös sisustuselementtinä. IP44-luokiteltuja valoja (kuten tämä valoketju) voi käyttää lisäksi ulkona terassilla, koska ne kestävät kosteutta.

mar04
Pimeässä eteisessä lisävaloa tarvitaan ympäri vuoden.

Eikä unohdeta tietenkään sitä kaikista tunnelmallisinta valonlähdettä eli kynttilää. Meillä niitä ainakin on PALJON ja jokaisessa huoneessa. Oma aikansa menee sytyttelyyn ja sammutteluun, mutta on se sen arvoista. Jos haluaa turvallisemman sekä helpomman vaihtoehdon, ovat kaupat pullollaan LED-kynttilöitä. Niiden valo ei mielestäni kuitenkaan ole verrattavissa aidon kynttilän liekkiin, vaikka kovasti sitä kyllä muistuttavatkin.

mar06
Kynttilän rauhoittava valo + kynttilävahti. 🙂
mar08
Kynttiläryhmä hehkuu kauniisti.

Marraskuun pimeys saattaa vaikuttaa raskaalta, mutta toisaalta siinä on ainutlaatuista fiilistä. Ainakin jouluihmisillä fiilikseen sisältyy tietynlaista odotusta. Nyt (viimeistään) voi aloittaa joulukauden ja siihen liittyvät valmistelut. Kun täyttää kodin miellyttävällä valaistuksella ja keskittyy nauttimaan kotoilusta, voi marraskuusta löytää oman ihanuutensa.

 

Leppoisia marraskuun hetkiä toivotellen

-Anu K-

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s