Yksityiskohtien ystävälle – viisi sommitelmaa syyskotiin

Syksy saapui ja sisustusintoilu vahvistui entisestään. Kääk! 🙃 Koti kaipaa kesän jäljiltä jotain uutta, edes jotain pientä. Mistään ei haluaisi luopua, mutta mitään uuttakaan ei mahdu sekaan. Minulla ei ole tapana vaihdella edes tekstiilejä vuodenajan mukaan, siispä keskitytään pieniin asioihin. Yksityiskohtien ystävä voi uudistaa sisustusta sommitelmilla sisällä sekä ulkona. Tässäpä muutama idea sovellettavaksi syyskodin sommitelmiin.

Kokoa asetelma puulaatikkoon. Istuta ruukkuun calluna tai jokin muu syksyinen kasvi ja aseta ruukku puulaatikkoon. Laita kaveriksi esimerkiksi kääritty fleecehuopa ja pieni kastelukannu. Setti voi olla terassilla tai parvekkeella käden ulottuvilla, jolloin huovan saa helposti napattua lämmikkeeksi. Kastelukannu on näkyvästi esillä muistuttamassa siitä, että ainakin katoksen alla olevat syyskukat tarvitsevat kastelua.

syyskoti2
Puulaatikon kulumat eivät haittaa, vaan ne tuovat kontrastia.
syyskoti1
Tuuhean callunan kukissa on nätti sävy. 

Somista lyhdyillä ja kasveilla. Uusi kasvilöytö tänä syksynä on havucalluna. Kasvilla on kauniin vivahteikas vihreä sävy ja se sopii hienosti metsäiseen maisemaan ikivihreiden joukkoon. Harmaat sävyt ja betoni sopivat myös mukavasti havucallunan viereen. Maalasin kellastuneen valkoiset metallilyhdyt kesällä harmaiksi. Käytin käsittelyyn spraymaalia, joka tekee maalipinnasta tasaisen. Maali on kestänyt sään vaihtelua hyvin, ainoastaan vähäisesti ruostetta on ilmestynyt liitoskohtiin. Vanhat lyhdyt saavat nopeasti uudistuneen ja raikkaan ilmeen spraymaalilla, joka tarttuu monenlaisiin pintoihin. Käsittely kannattaa maalin voimakkaan hajun vuoksi tehdä ulkona. 

syyskoti3
Lyhty sai kauniin harmaan pintakäsittelyn.
syyskoti4
Apupöytänä toimii maalattu pölkky.

Kerää koristeeksi kuivuneita oksia. Useimmiten maljakkoon kerätään vihertäviä oksia, mutta metsästä löytyy muutakin. Tuulen pudottamat männynoksat ovat kuivuneet ja saaneet kauniin ruosteisen sävyn pintaan. Nappaa siis vaihtelun vuoksi koristeeksi ”ruskettuneita” männynoksia, joiden sävy on tällä hetkellä oikeastaan aika trendikäs. Ravistele enimmät irtoilevat havut ulkona pois ja asettele oksat varovaisesti vaikkapa lasipurkkiin. Oksat säilyvät ilona pitkäänkin, kunhan niitä ei liikaa koskettele. Sommittele vierelle tuikkukuppeja tai pieniä lyhtyjä.

syyskoti5
Mukana myös käpyjä. 
syyskoti6
Kuivuneiden havujen sävyt sulautuvat nätisti tammitason pintaan.

Kokoa sommitelma tarjottimelle ja viimeistele syyskukilla. Ota esiin tarjotin ja rakentele sommitelma sohvapöydälle tai lipaston päälle. Kerää esille lasinalusia esimerkiksi pahvirasiaan. Alusia pitäisi olla aina näkyvillä ja saatavilla, koska kahvimukeista tai viinilaseista jää ikäviä tahroja pintoihin. Kynttilä kuuluu luonnollisesti tähänkin syksyiseen settiin. Tuoksukynttilästä leviää ihanan pehmeä aromi tilaan, kunhan se ei ole häiritsevän voimakas. Itse olen ihastunut santelipuun tuoksuun, jota löytyy ainakin Hemtexin kynttilöistä. Keräile vielä metsästä varpuja maljakkoon. Kanervien herkän suloisissa kukissa on kaunis väri ja ne ovat maljakossa rennon vallattomia.

syyskoti9
Sohvapöydän tarjottimelle on kasattu kaikki tarvittava.
syyskoti8
Kaunis kuin kanerva.

Kerää käpyjä lasipurkkeihin ja vala betonista kynttiläkuppeja. Ja taas täytyy mennä metsään… 🌲tällä kertaa käpyjen perässä. Ota mukaan muutama lasipurkki ja täytä ne kuusenkävyillä. Koristeeksi purkkeihin voi solmia haluamansa narun. Luonnonmateriaalit toimivat parhaiten.

syyskoti10
Purkit täynnä pitkulaisia kuusenkäpyjä.

Tee itse muutama kynttiläkuppi tai alusta betonista. Kaupoissa myytävää askartelubetonia saa pienissä paketeissa, joten ei tarvitse mitään megasäkkiä ostaa. Käytä muottina vaikka jogurttipurkkia tai pahvipakkausta. Täytyy kuitenkin huomioida, että muottia ei saa välttämättä ehjänä irti betonivalusta. En ole aikaisemmin betonia askartelussa käyttänyt, joten kokeilin nyt tehdä muutaman kynttiläalustan. Käytin elintarvikkeissa käytettyjä lasialustoja muotteina. Kuivumiseen piti varata aikaa kolme vuorokautta. Maalasin kuivuneet pinnat vielä mattaharmaalla maalilla. Lopputuloksesta ei tosiaan tullut täydellinen, mutta sopivan rouhea. Betonijauhetta jäi vielä jäljelle, joten uusia ideoita pyörii jo mielessä. Vinkkejäkin otetaan vastaan. 🙂

syyskoti12
Tuikkukynttilä toimi myös itse muottina, jotta saatiin betonialustaan sopiva kolo.
syyskoti11
Betoni ja luonnonmateriaalit korostavat toistensa parhaita puolia.

Mukavia sommitteluhetkiä ja touhukasta syyskuuta!

Terveisin

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s