Valoa ja pörinää pihalla

Nyt on se innostava vuodenaika, kun saa vähitellen siirtyä ulos oleskelemaan. Pihahommat eivät ahdista yhtään, vaan ulkona puuhastelee oikein mielellään. Lehdet ovat parhaillaan puhkeamassa ja kukkaistutusten myötä vihreys valtaa pihat. Päivän pituus on tällä hetkellä yli 16 tuntia. Juhannusta kohti mentäessä täytyy ottaa kaikki ilo irti tästä valtavan hienosta valosta. Kunpa sitä voisi ottaa johonkin purkkiin talteen. ☀️

DSC_0430
Lasipurkissa olevissa koivunoksissa on jo pienet lehdet.

Kesän lähestyessä ulkoilman äänimaailma muuttuu entistä monipuolisemmaksi. Lintujen viserrystä on kiva kuunnella ja yrittää tunnistaa sirkuttelevia tipusia. Vesilintujen laulantaa voi kuunnella vielä myöhäiseen yöhön asti. Hyönteisten pörinä palaa myös. Hieman myöhästyneenä hommasin meille hyönteishotellin. Lukemieni vinkkien mukaan sen voisi laittaa esille jo vaikkapa helmi-maaliskuussa. Hyönteishotellin tarkoituksena on nimensä mukaisesti tarjota majapaikka erilaisille pörriäisille ja kuoriaisille. Hotelliin majoittuvista hyönteisistä on hyötyä puutarhalle. Ne pölyttävät kukkia ja hävittävät tuhohyönteisiä, kuten kirvoja. Meillähän ei varsinaista puutarhaa ole, mutta kukkasia löytyy jonkin verran.

DSC_0436
Tervetuloa hotelliin, pörriäiset! 
DSC_0463
Pörriäisiä näkyy myös tyynynpäällisissä.

Nyt täytyykin miettiä, mitä sitä kasvimaalle istuttaisi. Viime kesän suhteellisen menestyksekäs minikasvimaan lanseeraus innostaa kokeilemaan uusia lajikkeita. Porkkanoita pitää ehdottomasti taas laittaa kasvamaan, lisäksi rucolaa ja lehtisalaattia. Taidanpa kokeilla, miten herneiden ja pinaatin kanssa käy. Ihan vielä en ole siemeniä ostanut, mutta mikäli lämpimät kelit tulevat jäädäkseen, voi pian kaivella kasvimaalla. Mansikat ovat jo heräilemässä kesään.

DSC_0467
Onkohan tulossa hyvä mansikkakesä…?
DSC_0468
Aina yhtä herttaiset orvokit.

Kukkaloisto ei meillä tunnetusti ole värikästä, vaan hyvin valkoisen voittoista tälläkin kertaa. Lobeliat, marketat ja muratit pääsivät eilen orvokkien seuraksi. Takapihan paahtava paiste tuntuu tukahduttavan useimmat kukkaset. Täytyy yritää löytää hieman suojaisia paikkoja. Etupihalle ei paistele muuta kuin ilta-aurinko, joten tietyt kasvit viihtyvät siellä melko hyvin. Kesäkukkien ilmestyessä puutarhoihin meinaan usein vähän innostua liikaa. Tekee mieli täyttää joka paikka kukilla. Kunhan muistaisi vielä sen, että niiden kastelussakin on hommaa. Suurin osa kasveista on taivasalla, joten onneksi sadevesi hoitaa kastelun aina välillä.

DSC_0428
Muratti ja lobeliat.
DSC_0453
Markettoja varten ostin uusia ruukkuja.

Ennusteet lupailevat lämpötilan nousevan, ja pian saattaa mittarissa olla hämmästyttävän kesäisiä lukemia. Aivan huippua! Itse aion viettää kaiken mahdollisen vapaa-ajan ulkona nauttien valosta ja lämmöstä. Nytkin kirjoittelin blogia terassilla samalla seuraillen pörräilevää kimalaista. Toivottavasti hän löytää tiensä uuteen majapaikkaan. 🐝

Aurinkoista toukokuuta toivotellen

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s