Pehmeän rauhallinen makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneen sisustus ei runsaita koristuksia kaipaa. Runsauden saa luotua pehmeillä ja houkuttelevilla tekstiileillä. Harkittuja yksityiskohtia sisustukseen voi kuitenkin sisällyttää.

Muutama asia harmonian säilyttämiseksi olisi hyvä huomioida. Makuuhuoneessa on tarkoitus levätä ja rauhoittua. Ympäristöstä tulisi poistaa ylimääräiset asiat, jotka voivat häiritä lepohetkeä. Huoneen sisustuksen värityksessä kannattaa suosia pehmeän harmonisia, syviä tai murrettuja värejä. Levollisen tunnelman saavuttamiseksi kirkkaiden värien käyttö ei ole paras vaihtoehto.

DSC_0708
Harmaita ja kukikkaita unia.
DSC_0743
Petauksen laadunvalvoja.

Tekstiilit ovat makuuhuoneen tärkein juttu. Pehmeisiin pussilakanoihin on ihana sukeltaa. Pellava ja puuvillasatiini ovat loistavia materiaaleja. Kauniita pussilakanoita ei edes välttämättä haluaisi peittää. Ei siis ole kamalaa, jos päiväpeite jää joskus laittamatta. Kunhan asettelee mytyssä olevat peitot nätisti paikoilleen. Suositeltavaa olisi antaa sängyn tuulettua aamuisin puolisen tuntia ennen kuin vetää päiväpeitteen sen päälle. Olen ehkä kummallinen (?) siinä asiassa, että pidän ryppyisistä petivaatteista. En kaipaa silitetyn näköisiä hotellipetauksia, vaan köllähdän mieluummin aavistuksen ryppyiseen petiin. Siksipä haaveilen lämpimän harmaista pellavaisista pussilakanoista, joita rypyt vain kaunistavat.

DSC_0720
Muista aina pusu.

Karsi kaikki ylimääräinen pois ja pidä etenkin työt pois makuuhuoneesta. Työpöytä ja läppäri eivät kuulu sängyn viereen. Pienissä asunnoissa tämä voi olla haastavaa ja hyvin usein työpiste on makuuhuoneessa. Jos vaihtoehtoja ei ole, on työpiste pidettävä hyvin yksinkertaisena ja siistinä. Keskeneräisiä töitä ei ainakaan kannata jättää esille, koska niiden läsnäolo saattaa tiedostamattakin häiritä unta.

DSC_0728
Unisieppari vie pahat unet pois.

Mikäli makuuhuoneen seinissä on herkkiä pintoja, kuten kalkkimaalia tai paperitapettia, kannattaa käyttää rungollista sänkyä tai sängynpäätyä. Se suojaa seinäpintaa ja tuo hieman ryhtiä sisustukseen. Valmiita malleja on paljon. Pääty on helppo tehdä myös itse. Rustiikkisen huolettoman päädyn saa nikkaroitua laudanpätkistä. Voit käyttää vaikkapa kuormalavoja tai vanhaa ovea. Jos ideat ovat hukassa, vieraile Pinterestissä, mutta varo runsaudenpulaa.

DSC_0711
Pieni Clas Ohlsonilta ostettu LED-valo on kiinnitetty päätyyn puristimella.

Valaistuksen tarve makuuhuoneessa ei ole niin suuri kuin monissa muissa tiloissa. Lähinnä yleisvalo ja lukuvalo ovat yleensä riittäviä. Meillä on pärjätty hyvin pelkillä päätyyn kiinnitetyillä valaisimilla. Makuuhuoneessa tavoitellaan rauhallista tunnelmaa, jota liian kirkas valaistus häiritsee. Monet kokevat päivänvalon haittaavan nukkumista, siksi pimennysverho voi tulla tarpeeseen. Itse herään mielelläni valoisassa huoneessa, mutta meidän kodin toista osapuolta valo häiritsee. Valmiita pimennysverhoja on saatavilla monissa sävyissä, joten sisustukseen sopiva varmasti löytyy.

DSC_0725
Musta pimennysverho piilottaa päivänvalon.

Yöpöytänä voi toimia esimerkiksi jakkara. Laatikollisten yöpöytien etuna on pieni säilytystila, jos sellaiselle on tarvetta. Oli pöytäsi tai tasosi millainen tahansa, kannattaa se pitää mahdollisimman tyhjänä. Pari asiaa riittää. Hyvin usein puhelin saa liian hyvän nukkumapaikan yöpöydältä. Tämä kapistus olisi ehkä hyvä jättää kauemmas, jotta se ei olisi aina käden ulottuvilla. Monilla (kuten itselläni) se toimii kuitenkin herätyskellona. Ehkä vaihtelun vuoksi voisi hommata ihan perinteisen herätyskellon, jonka pärinään heräisivät naapuritkin. Ja ilman torkutustoimintoa, tietysti. 🙂

DSC_0732
Sisustuslehti odottelee lukijaansa. Yöpöytänä toimii valkoiseksi maalattu jakkara.
DSC_0736
Pienet unikaverit vartioivat huonetta.

Välillä makuuhuoneessa voi olla ruuhkaa, jos lapset tai vaikka lemmikit haluavat kaikki samaan huoneeseen ja samaan sänkyyn. Meidän kaikki kolme karvaturria nukkuvat makuuhuoneessa. Öisin he eivät yleensä sänkyyn tule, mutta muuten vierailevat siellä hyvinkin usein. Taitavasti he ovat oppineet tavan hiippailla huomaamatta sänkyyn. Nerokkaasti osaavat myös esittää, että sängyssä oleilu olisi ihan luvallista. Karvatupoista näkee, kuka milloinkin sängyssä on vieraillut.

DSC_0755
Ai puhutko mulle? Jos näytän söpöltä, niin saanko olla tässä..?

Makuuhuoneen sisustusta miettiessä on hyvä muistaa, että huone on tarkoitettu lepoon eikä niinkään oleskeluun. Mieti, millainen on se tila, joka tekee sinulle rauhallisen olon. Minulle se on tila, jossa on hiljaista. Ympäristö, jossa on vaaleutta ja harmaita unisia sävyjä. Paikka, jossa voin sujahtaa illalla pehmeän peiton alle ja lukea kirjasta muutaman sivun ennen nukahtamista. Oma pesä, jossa on turvallinen olo.

Kauniita unia.

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s