Metsätontun ovi – askarteluohje

Tänä vuonna tonttuovi on ollut todellinen hitti. Kaupoista löytyy valmiita tuotteita ja maalattavia malleja, mutta ovi on helppo askarrella myös itse. Värikkäät tonttuovet eivät sovi meille, joten päätin näpertää luonnonvärisen mallin. Lisäksi halusin etsiä luonnosta materiaaleja koristeeksi. Meiltä löytyi pari sopivaa asukkiakin oven taakse. 🙂 Tällä ohjeella metsätontun ovi valmistuu helposti ja nopeasti.

Lista tarvittavista materiaaleista:

konepahvia

tuohipaperia

liimaa (nestemäinen + kuumaliima)

akryylimaalia (esim. ruskea)

korkkilevyä

haaraniittejä

pieni pätkä juuttinarua

oksia ja muuta materiaalia metsästä

tarvikkeet2
Tarvittavia materiaaleja.

Aloitetaan leikkaamalla konepahvista sopivan kokoinen pala oveksi. Konepahvi on sen verran vahvaa, että se kannattaa leikata veitsellä. Hyvillä saksillakin leikkaus onnistuu, mutta jälki ei ole niin siisti. Leikkauspintoja saa helposti siistittyä hiekkapaperilla. Tekemäni mallin koko on 12×18 cm. Se on sovitettu tonttumajan asukeille. Konepahvi päällystetään liimaamalla samankokoinen tuohipaperin pala sen päälle. Tuohipaperia saa askarteluliikkeistä ja joistakin marketeista. Käytin nopeasti kuivuvaa nestemäistä liimaa, jonka levitin siveltimellä tasaiseksi. Puikkoliima käy myös tähän tarkoitukseen. Kun liimaus on kuivunut, piirrä lyijykynällä oviaukko jättäen 1,5 cm kehys sivuille ja yläreunoille. Leikkaa veitsellä oven yläreuna ja vasen reuna auki. Tee oven oikeaan reunaan viilto nurjalle puolelle, tällöin saat helpommin taivutettua pahvisen oven auki.

palat
Konepahvi ja tuohipaperi leikataan samaan kokoon.
asukit
Metsämajan asukit.

Seuraavaksi tein ovelle karmit. Leikkasin konepahvista 1,5 cm leveitä suikaleita. Mitoitin ne oviaukon reunojen mukaan. Maalasin karmit tummanruskealla akryylimaalilla. Värin voit toki valita ihan fiiliksen mukaan. Maalin kuivumista odotellessa voi tehdä oveen saranat. Se onnistuu esimerkiksi leikkaamalla metsästä haetuista kepeistä pienet palat. Käyvät ihan sellaisinaankin, tai ne voi halutessaan maalata. Itse sutaisin kuparin sävyistä maalia niihin.

karmitjaovi
Leikkaa konepahvista 1,5 cm leveät karmit ja maalaa ne.
leikattuovi
Maalatut karmit liimataan oven reunoille. Saranat voi tehdä esim. pienistä oksan paloista.

Karmit liimataan oviaukon kehykseen kiinni. Sivut kiinnitetään ensin ja yläkarmi niiden päälle. Ovelle voi tehdä kynnyslistan konepahvista tai korkista. Leikataan pieni oven levyinen suikale ja kiinnitetään se karmien alareunaan kuumaliimalla.

Metsätontun oveen ei tule varsinaista kahvaa, vaan siihen tehdään salpa. Sen voi tehdä pienestä oksan palasta, joka liimataan oveen. Karmiin kiinnitetään haaraniiteillä ja liimalla pieni pala juuttinarua, jolla saadaan salpa pysymään kiinni. Jos haluaa olla erityisen näppärä, voi salpaosasta tehdä liikuteltavan. Tonttuovessa täytyy tietysti olla myös koriste. Tähän soveltuu taas metsästä tehdyt löydöt. Kiinnitin oveen kuumaliimalla lepän (?) kuivuneita ja käpymäisiä kukintoja. Niiden päälle liimasin leimasimella kartongille tehdyn joulutervehdyksen.

lisukkeet
Ovikoristeen materiaalit voi hakea metsästä. Ovisalpaan tarvitaan narua, oksanpätkä ja haaraniittejä.
valmisovi
Valmista tuli! Ovikoriste sai vielä yksityiskohdaksi pienen rusetin.
mattooksat
Materiaalit ovimattoa ja ulkoruukkua varten.

Tonttujen sisääntulo viimeistellään ovimatolla. Sen saa helposti tehtyä juuttikankaasta. Leikkaa sopiva pala (12x8cm) ja tuputtele päälle valkoista akryylimaalia. Tämän majan tontut halusivat ovelle kuusenoksia koristeeksi. Tein heille elintarvikekäytössä olleesta pienestä lasipurkista ulkoruukun, jonka päällystin tuohipaperilla. Koristeena tässä kätevässä tuohiruukussa on joulun aikaan luonnollisesti kuusenoksia. Ja kuten kuvista huomaa, satoi luntakin juuri sopivasti. 🙂

tonttuovi4
Tervetuloa metsätonttujen majaan!
tonttuovi6
Toinen tontuista vartioi ovella.
tonttuovi2
Jos tonttuovea haluaa pitää auki, voi seinään oven taakse lisätä kuvan kuvitellusta tonttujen majan sisätilasta.

Näin valmistui tonttuovi. Etenkin jos tykkäät luonnonmateriaaleista, kuten allekirjoittanut, on tämä tunnelmaltaan sopiva ovi osaksi joulukoristeluita. Oven voi kiinnittää seinään kaksipuolisilla tarroilla.  Meillä ovea ei voinut sijoittaa lattian rajaan, koska koiramme söisi sen. Siispä sen paikka on tason päällä. Mikäli sijoitat oven lattian tasoon, voi jalkalistan eteen tehdä pienet rappuset, jotta tonttuset pääsevät helpommin astelemaan ulos. 😉

 

Lämpöistä joulunodotusta kaikille!

Terveisin

-Anu K-

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s