Mainio Malta

Olimme viikon mittaisella lomareissulla Välimeren maisemissa Maltalla. Halusimme matkustaa sinne tutkimaan merielämää. Snorklaus on kivaa puuhaa ja vedenalaisen elämän tutkiminen on todella mielenkiintoista. Sukeltaminen tarjoaisi vielä enemmän nähtävää, mutta sukelluskurssille en ole vielä uskaltautunut. Maltalla snorklaus toimi myös kaivattuna viilennyksenä välillä, koska aurinko paahtoi ihan täysillä. Varjopaikatkin olivat tarpeen, koska kuumuus meinasi käydä sietämättömäksi. Kuumuudesta huolimatta oli kyllä ihanan virkistävää lomailla tässä ympäristössä.

linna
Vanha ränsistynyt linnake, joka oli aika aavemainen paikka illan hämärtyessä.
kallio
Kallioiset rannat.
mellieha
Portaikko Melliehan kylässä.

Malta koostuu kolmesta saaresta: Malta, Gozo ja Comino. Olimme niistä suurimmalla, eli Maltalla. Hotellimme sijaitsi pohjoisrannikolla, joka oli hyvin rauhallista aluetta. Yöelämä ja muut hulinat sijaitsivat kauempana. Maltalla on melko värikäs historia, ja siellä olisi paljon nähtävyyksiä katseltavana, esimerkiksi pääkaupungissa Vallettassa. Meillä nähtävyydet jäivät välistä tällä kertaa. Kävimme kyllä yhden kirkon pihalla ihastelemassa samalla kun poikkesimme Melliehan kylässä.  Teimme myös pienen veneretken Cominon saarelle, jossa sijaitsee upean postikorttimainen Blue Lagoon. Valitettavasti tämä paikka houkuttelee myös paljon turisteja, joten omaa rauhaa sieltä on turha etsiä. Silti näkemisen arvoinen paikka ehdottomasti. Kamera ei ollut veneretkellä mukana, joten Cominon  saaren kuvat jäivät harmillisesti ottamatta.

portaat
Portaikon ja seinien hienoja maalauksia.
parish
Parish Church of Mellieha.
kirkko+kukat
Kukkasia kirkon pihalla.

Alkuun koko saari tuntui kovin kuivalta ja karulta. Maaperä oli kokonaisuudessaan kivikkoista ja rannoilla oli kallioita. Tällaisessa maaperässä myös kasvillisuutta oli varsin vähän. Siellä täällä oli pieniä pensaita tai puita. Hiekansävyiset rakennuksetkin sulautuivat ympäristöön. Jotenkin tämä kivikkoinen maisema myös korosti sitä paahtavaa kuumuutta, joka siellä vallitsi. Maltalle voi kyllä matkustaa ympäri vuoden, koska siellä ei ole koskaan kylmä. Eli jos ei viihdy kuumuudessa, kannattaa valita ajankohdaksi jokin muu kuin kesäkuukaudet. Kun ympäristöä katseli hieman tarkemmin, alkoi tämä kivikkoisuus oikeastaan näyttää kauniilta, karunkauniilta, jos näin voisi sanoa. Ja se meri! Ihanan turkoosi ja kirkas vesi.

meri (2)
Näissä kohdissa näkyi paljon kaloja.
meri
Siellä allekirjoittanut tuijottelee vedenalaista elämää. 🙂

Kuinka ollakaan, tämä eläinrakas ihminen oli tietämättään matkustanut kissasaarelle! Maltalla on paljon kissoja, siis todella paljon. Maltan kissat kuuluvat saarelle niin oleellisena osana, että matkamuistoina oli esimerkiksi kissa-aiheisia mukeja. Ei varmaankaan tule yllätyksenä, että yksi sellainen muki päätyi myös meille. 😉 Usein lomakohteissa on surullista katsella hieman rähjääntyneitä kulkukissoja, jotka tappelevat keskenään ja yrittävät selviytyä. Täällä Maltalla kuitenkin (ainakin joissakin paikoissa) kissoista huolehditaan. Hotellien alueilla asuu kissayhteisöjä. Kissat leikkautetaan, rokotetaan ja niitä ruokitaan. Näin minulle ainakin kerrottiin. Ja suurin osa näkemistäni kissoista oli kyllä hyvinvoivan näköisiä. Tietysti en nähnyt sitä, millainen todellisuus Maltan vilkkaammissa osissa on. Täällä kuitenkin kissoilla näytti olevan asiat melko hyvin.

maltacats
Kissa kulhossa.
maltacats2
Ravintolan katoksella asusti emo ja pentu.
maltacats3
Kuumina päivinä täytyy torkkua varjossa.

Lähtisinkö Maltalle uudestaan? Kyllä. Suunnistaisin kuitenkin pienemmälle kehutulle Gozon saarelle. Siellä on kuulemma snorklaajalle vielä enemmän nähtävää ja muutenkin hieman vehreämpää. Ruoka oli hyvää ja samoin paikallinen viini. Erityisesti kalaruokia kannattaa maistella. Kokonaisuutena Maltalla olisi kyllä paljonkin tekemistä ja nähtävää, vaikka pieni saari onkin. Meilläkin jäi paljon näkemättä, joten täytynee todella palata sinne vielä uudestaan.

auringonlasku
Upea auringonlasku.

Nyt on hyvä valmistautua syksyyn näiden uusien lomamuistojen voimalla. Samalla voi suunnitella seuraavaa matkaa. 🙂

Reissuterveisin

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s