Kehitellään kattaus

Edellisestä blogikirjoituksesta on jo melkein kaksi viikkoa, voih, se on liian pitkä aika.  Juhannus taisi sekoittaa hieman arkea. Vietimme juhannuksen anopin ja apin mökillä saaristossa, pienellä saarella, jossa on vain yksi mökki. Ihana paikka! ❤ Otin sielläkin kuvia blogia silmällä pitäen, mutta vielä ne eivät ole päätyneet tänne. Tarkoituksena on kyllä poimia kuvat ja tämä ihana mökki mukaan kesätarinoihin jossain vaiheessa.

Tällä kertaa aiheena on kattaus. En erityisemmin viihdy keittiössä, mutta sisustusintoilijana haluan tietysti keittiönkin näyttävän nätiltä. Tykkään kokkailla aina välillä, ainakin vieraille. Koska pidän kaikenlaista käsillä tekemisestä ja näpertämisestä, tykkään myös tehdä kattauksia. Meillä ei ole olemassa erilaisia astioita arkeen ja juhlaan, on vain… noh, astioita. Onneksi äitini on aina korostanut, että astioiden pitää olla laadukkaita. Siitä pidetään kiinni. Samat astiat ovat kuitenkin jatkuvassa käytössä, eikä niitä säilytetä vitriinissä. Juhlava kattaus on siis luotava jollain muilla keinoilla. Pöytäliinojakaan meillä ei ole. Olen niin rakastunut meidän uuteen pöytäämme, että en edes haluaisi peittää sitä liinalla. Mustat muoviset tabletit ovat arkikäytössä käytännön syistä. Välillä kun se ruoka ei meinaa mennä suuhun asti, ja mehuakin saattaa läikkyä pöydälle. Ja ei, tästä kuvauksesta huolimatta meillä ei ole lapsia. 😉

kattaus1
Iittalan lasit Essence ja Taika sekä Arabian Koko-lautanen. 

kattaus12
Muutamalla kynttilällä saa ihanaa tunnelmaa.

Tällä kertaa, kuten yleensä muulloinkin, lähdin kehittelemään kattausta olemassa olevista tarvikkeista. Kun erityisiä somisteita kattausta varten ei ole, ne täytyy niin sanotusti nyhjäistä tyhjästä. Ostin ainoastaan uudet servetit tarkoitusta varten. Ihana luontomme tarjoaa meille inspiraation lisäksi ainutlaatuisen ihania somisteita. Aloitin kattauksen tekemisen keräilemällä muutamia kukkasia, oksia ja varpuja luonnosta. Kauas ei tarvinnut lähteä, kun pihalta ja viereisestä metsästä löytyi jo tarpeeksi kaikkea. Kimppuun löytyi esimerkiksi koivunoksia, hiirenvirnaa ja mustikanvarpuja.

kattaus5
Kesäkimppu

kattaus10
Mustikat ovat jo melkein kypsiä. Pian saa taas superfoodia metsästä.

Päätin tehdä kattaukseen pari kaitaliinaa ruskeasta voimapaperista ja asetella ne pöydän leveyden mukaisesti. Kaapista löytyi rullallinen, koska meidän häissä oli myös voimapaperista leikatut kaitaliinat.  Kyseessä on siis pakkausmateriaali, joka on melko edullinen, kestävä ja monikäyttöinen paperi. Sillä saa luotua sopivasti rustiikkista fiilistä erilaisiin tarkoituksiin. Voimapaperin reunat voisi leikata kuviosaksilla, jolloin kaitaliinaan saisi koristeellisuutta. Nyt käytin tavallisilla saksia saadakseni tasaisen reunan.

kattaus6
Voimapaperista saa helposti leikattua kertakäyttöiset kaitaliinat. 

Luonnostaan –valikoimaan on tulossa pieni särmäämättömästä tervalepästä tehty tarjoilualusta. Olen valmistellut tuotteita tällä viikolla, joten niitä ei ole vielä myynnissä missään. Tässä kattauksessa ne näkyvät nyt viimeistä pintakäsittelyä vaille valmiina ensimmäisen kerran. Pientä tarjotinta voi käyttää esimerkiksi juustoille, tapaksille tai se voi toimia lasinalusena osana kattausta. Kuviointi on tehty valkoisella ja mustalla akryylimaalilla. Tarjottimen pintakäsittelynä käytetään Osmo Colorin TopOil-öljyvahaseosta, joka perustuu kasviöljyihin ja luonnonvahoihin.

kattaus7
Puinen tarjoilualusta on monikäyttöinen osa kattausta.
kattaus13
Tervalepästä tehdyn alustan pinta suojataan öljyvahalla. 

Muutama sana vielä yksityiskohdista. Lautaselle on taiteltu Finlaysonin Kesäkuu-servetit. Ruokailuvälineiden ympärille on kietaistu mustaksi värjättyä juuttinauhaa ja koristeeksi pihlajanlehti sekä hiirenvirnaa. Paikkakortit syntyvät nopeasti vaikkapa mustasta kartongista, johon voi kirjoittaa valkoisella tussilla ruokailijoiden nimet.

kattaus4
Lautaselle on aseteltu pieniä yksityiskohtia.
kattaus11
Kukkasia ja kynttilöitä kesäillassa.

Kattaukseen ei siis tarvita välttämättä mitään erityisiä tarvikkeita. Mikäli yllätysvieraat ovat tulossa, etkä ole ehtinyt varautua, niin mieti mitä kaikkea voisit keksiä kaappien uumenista. Eikä missään nimessä kannata unohtaa sitä, mitä ulkoa löytyy. Kesällähän luonto tarjoaa melkoisen valikoiman kaikenlaista, mutta ympärivuotiset ikivihreät havupuumme ovat myös todella kauniita koristamaan illallispöytää sekä kesällä että talvella. Ja mikä parasta, kesällä voit ottaa kestitä vieraita myös pihalla. Silloin ei erillisiä somisteita tarvita, vaan ympäristö luo ihanteelliset puitteet. Ai niin, ja aina on hyvä muistaa kynttilät. Kynttilät luovat tunnelmaa myös valoisiin kesäiltoihin. Syksyä kohti mentäessä kynttilöitä voi vähitellen lisäillä ja talvella ei muuta enää tarvita. 🙂

Tunnelmallisin kesäterveisin

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s