Puutarhatonttu pihahommissa

Tällä kertaa puutarhatontulla en tarkoita sitä kasvien seassa lymyilevää keraamista hemmoa, vaan itseäni.  Koen olevani hieman tonttu näissä puutarhan ja pihan hoitoon liittyvissä asioissa. Tämä johtunee siitä, että olen viimeiset 14 vuotta asunut kerrostalossa, jossa pihahommia ei ole tarvinnut miettiä. Nyt kun pihaa on talon molemmin puolin, niin täytyy alkaa hieman perehtyä asioihin. Kiinnostusta asiaa kohtaan on kyllä kovasti. Jopa siinä määrin, että olen harkinnut hankkivani itselleni jotain alan koulutusta. Se voisi olla hyvä lisä sisustussuunnittelijan ja visualistin ammattitaidolle. Pihasuunnittelun kurssi on tullut käytyä sisustussuunnittelun opintojen yhteydessä, mutta tietämys kasveista ja niiden hoidosta on hyvin vähäinen. Yleensä kun käyn kukkaostoksilla, yritän kysellä myyjiltä kaikkea mahdollista tietoa ostamistani kasveista ja vähän muustakin. Tällä tavalla opin aina jotain uutta.

DSC_0001
Sunnuntain ostokset.

Luonnostaan oli viikonlopulla ensimmäistä kertaa mukana markkinoilla. Se oli varsin mukava kokemus ja lisää vastaavia myyntitapahtumia on tulossa vielä kesän aikana. Valmistelu työllisti sen verran, että en oikeastaan ehtinyt keskittyä muihin juttuihin. Eilen oli vapaapäivä ja päätin keskittyä hetkeksi pihaan. Käväisin Plantagenilla ja Raision Kukkatalossa ostamassa uusia kukkasia. Takapihalla, johon oleskelu enimmäkseen keskittyy, on ollut orvokkeja monessa ruukussa ja ne ovat voineet yllättävän hyvin. Nyt kuitenkin niiden aika alkoi olla lopuillaan. Takapihamme on melko kuuma paikka, kun siihen paistaa aurinko pitkin päivää. Tämä vaatii kasveilta sietokykyä ja pihanhoitajan (eli tämän tontun) pitäisi muistaa kastella niitä riittävän usein. Yritän parhaani. 😉

pöytä
Valkoiset petuniat pääsivät pieneen ruukkuun pöydän päälle.
hortensia
Kaunis hortensia.

En tiedä olenko jotenkin tylsä, mutta pidän valkoisista kukista. Ostan yleensä aina vain valkoisia kukkia. Toki värikkäät kukat ovat myös kauniita, mutta silti valkoiset houkuttelevat eniten. Tällä kertaa ostin hortensian, joka on mielestäni yksi kauneimmista kukkasista pionin lisäksi. Tämä versio on vihreänvalkoinen, jonka kukat saavat myös punaisia sävyjä. Hmm, väriä vaihtava taikakukka siis! Hääkimppuanikin koristi valkoinen hortensia, ja olisin voinut tuijotella sitä kimppua ihan loputtomasti. Eilisellä reissulla kukkakaupasta tuli mukaan myös muutama pieni petunia ja oregano. Meillä on ollut ruokapöydällä oregano purkissa, mutta se ei ole oikein viihtynyt siinä. Nyt kokeillaan miten tämä yrtti pärjää pihalla.

puulaatikko
Oregano, metallilisko sekä pihatarvikkeita puulaatikossa.

Pihallamme on melko suuri kallio ja maaperä ei oikein suosi istutuksia. Siksipä suurin osa kasveista täytyykin pitää ruukuissa. Kallion päällä on onneksi kohta, johon sain pienen kasvatuslaatikon mansikoille. Nyt näyttäisi siltä, että sieltä saattaisi jopa muutama mansikka olla tuloillaan. Jee!

Onneksi on kuitenkin joitakin kasveja, jotka myös viihtyvät kallioisella maalla. Tällaisia ovat esimerkiksi suloiset mehikasvit. Muutaman tällaisen söpöläisen päätinkin istuttaa meidän kallion reunustalle.

mansikka
Ehkä saamme muutaman mansikan tänä kesänä.
mehikasvit
Herttaisia mehikasveja.

Koristekate on tullut meidän pihalla tarpeeseen. Ruohonleikkurin kanssa epätasaisen kallion päälle ei ole asiaa, joten ruohotuppojen kasvamista täytyy yrittää vähän rajoittaa. Koristekatteella saa siistittyä ja suojattua alueita, joille ei halua rikkaruohoja tai muuta ylimääräistä kasvillisuutta. Mielestäni se näyttääkin aika kivalta.

lapio
Katteella rajataan kallion päältä pieniä alueita.
murmeli
Pihavahtimme Herra J.

Paljon olisi pihassa vielä tekemistä, mutta se etenee vähän kerrallaan. Samalla myös oppii paljon kaikkea kiinnostavaa ja hyödyllistä. Hieman ötökkäkammoinen kylläkin olen, joten pihahommani saattavat aiheuttaa pieniä ylimääräisiä kiljahduksia välillä, ainakin silloin kun hämähäkit näyttäytyvät. Onneksi kissani on yleensä vartioimassa miten hommat sujuvat ja pitää huolen siitä, että ötökät eivät valtaa koko pihaa.

Aurinkoisin pihaterveisin

-Anu K-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s